
Fem nøkkelfaktorer for å lykkes med veksten
Det finnes ikke et fasitsvar på hvordan du skal drive en virksomhet i vekst, men vi fremhever fem nøkkelfaktorer som sammen gir deg det beste utgangspunkt for å lykkes. Det er når du omfavner disse og setter de i system at du etablerer retning, struktur og disiplin i virksomheten slik at du har de beste forutsetningene for å lykkes.
Dybdeartikkel: Ca 20 minutter lesetid
Sist oppdatert: Mars 2025
Hvert år etableres det mange nye selskaper men de færreste av lykkes som større og lønnsomme bedrifter. Hvorfor det?
Årsakene er flere, men et viktig faktum er at selv om du har et godt produkt markedsført av de beste folkene og virksomheten går bra i begynnelsen, avdekker skalering av virksomheten nye, uventede utfordringer for selskaper i vekst. Å vokse og utvikle en større organisasjon bør jo gjøre ting enklere, ikke sant? Flere mennesker, mer aktivitet, mer penger, mer salg? Beklager, men slik blir det dessverre ikke – tvert i mot. Dette kalles vekstparadokset og er godt forklart av Verne Harnish i hans "Mastering the Rockefeller Habits" - en bok du bør lese hvis du er seriøs når det gjelder vekst.
Så hvordan bør du tilnærme deg vekst og skalering?
Det er ikke et fasitsvar på hvordan du skal drive en virksomhet i vekst, men vi fremhever fem nøkkelfaktorer som sammen gir deg det beste utgangspunkt for å lykkes. Disse fem faktorene og hvordan de settes i system, etablerer de viktigste rammene du trenger for å drive en virksomhet i vekst. Det er hovedbudskapet vårt i denne artikkelen; Ta for deg disse fem faktorene og sett de i system. Da kan vi love at du har gode forutsetninger for å lykkes.
Vi er ikke alene om de tankene som de vi presenterer her, som eksempelvis Jim Collins, Verne Harnish, Jack Stack, Andrew Grove og Gino Wickman, for å nevne noen. I Performable bruker vi lignende verktøy og teknikker, men det vi opplever er annerledes med vår tilnærming er at vi har et større fokus på gjennomføring og målstyring og har vår egen unike erfaring.
Tenk fremgang - ikke perfeksjon
Før du leser videre, er det et viktig prinsipp som du må ta innover deg for å sikre at du lykkes med vekst og endring. Dette er viktig for all endringsledelse, og spesielt der mange mennesker er involvert. Du må ha fokus på "fremgang, ikke perfeksjon".
Til syvende og sist handler endring om å få folk til å gjøre noe nytt og annerledes i morgen enn det de gjorde i går. Hvis du klarer å gjøre det, vil endring skje, og du vil få utviklingen du ønsker. En stor barriere for endring er når vi mennesker er mer opptatt av å få ting perfekt enn å få det godt nok. I de aller fleste tilfeller er 80% mer enn godt nok. Nye erfaringer og lærdommer knyttet til at en endring er gjennomført, er mye mer verdifullt enn å bruke mye tid på å finjustere en perfekt løsning som bare utsetter endringen i tid. I mobilselskapet ICE hadde ledergruppen i tidlig fase en leveregel som lød «initiate – optimise». Med dette sikret de høy grad av igangsetting som de kunne lære av, og så optimaliserte de tiltaket etterpå. ICE fikk fremgang og utvikling, og ikke minst formidable resultater etter hvert.
Så, hvilke er suksessfaktorene vi mener du må fokusere på?
I Performable fokuserer vi på fem suksessfaktorer som vi mener ethvert selskap trenger å mestre og sette i system for å vokse og skalere effektivt. Du ser de i figuren under:
Alle virksomheter er forskjellige, og hvordan vi hjelper dem varierer derfor mye. Noen ganger opplever vi at virksomheter allerede har en god visjon og forretningsidé på plass men at organisasjonen ikke kjenner til hva det betyr for å gjøre de riktig tiltakene. Vår bistand handler da om å gi de ansatte forståelse og eierskap til den strategiske retningen til selskapet. I andre tilfeller er strategisk retning tydeligere, men ledelsen mangler gode prosesser for å jobbe effektivt og sikre god målstyring. Disse trenger derfor hjelp til å etablere gode arbeidsprosesser, møtestrukturer eller å etablere prosesser for å etablere god målstyring.
Visjonen: Løper folka dine i samme retning?
Gode ledere har ikke bare en klar og inspirerende visjon for sine selskaper, men de vet også hvordan de skal kommunisere den til organisasjonen. Hvis du klarer å få hver eneste person i virksomheten til å ha et klart bilde av hvor virksomheten din skal og hvordan den skal komme dit, har du gjort et stort skritt i riktig retning.
Dette er mye lettere sagt enn gjort. Hvis organisasjonen din er som de aller fleste vi har erfaring med, opplever du sikkert at folk jobber lange dager og strir med forskjellige oppgaver og prioriteringer hver uke. Faktum er at når de ansatte mangler retning og klare prioriteringer, har de en tendens til å definere sine egne prioriteringer. Da fokuserer de først på det de selv mener er viktigst og prioriterer derfor oftest de oppgavene som haster mest. Som Stephen Covey skriver om i sin internasjonale bestselger "7 Habits of Highly Effective People", så fokuserer folk heller på de tingene som haster og ikke er viktig, enn på viktige oppgaver som ikke haster og som oftest er det som gir merdi verdi for organisasjonen over tid.
Når vi spør en kunde hva visjonen eller selve formålet til selskapet er, får vi mange forskjellige svar på dette spørsmålet. Tenk om du kunne få alle folka i organisasjonen til å se den samme visjonen som du gjør. Kan du forestille deg hvor effektfullt det kan være for å skape endring på veien mot vekst og best tenkelig resultat?
Folk: Har du rett folk på rett plass?
For ethvert team som vil prestere er det helt sentralt å ha rett folk på rett plass. Siden man ikke kan bygge et godt selskap alene, omgir gode ledere seg med dyktige folk. Dette er helt sentralt for vekstselskaper som lykkes, og du bør derfor være brutalt ærlig med deg selv når du vurderer ditt eget team.
Realiteten er at det ofte er folk i organisasjonen eller teamet ditt som begrenser fremdriften du ønsker deg. Verktøyene og teknikkene vi bruker i denne forbindelse er flere, men i stort handler det om å forstå hvordan folk overholder kjerneverdiene i virksomheten din. Mennesker med samme DNA gjør interne prosesser mer effektive og bygger kultur. Et felles verdigrunnlag vil forenkle hvordan du rekrutterer, anerkjenner og belønner dine ansatte, men også hvordan du avslutter arbeidsforhold i din bedrift.
Å jobbe gjennom disse verktøyene vil tvinge deg til å gjennomgå strukturen i virksomheten og skape grunnlaget for ansvarliggjøre folka du trenger for å drive endring og vekst. Når du vet at du har den rette strukturen internt med de rette personene om bord, må du videre definere tydelige roller og ansvar i organisasjonen. Det er avgjørende at du vet at dine ansatte forstår sine roller i organisasjonen og har nok kapasitet til å gjøre jobben som trengs.
En viktig sak er også at du må føle deg trygg på at de ansatte virkelig vil ha jobben du definerer for dem. I vekstselskaper der arbeidsoppgavene gjerne flyter på tvers av roller og man må “inn å bidra der det trengs, er dette mer aktuelt enn man skulle tro. Ofte opplever vi også at folk i større grad ønsker lønnen knyttet til en bestemt stilling, men egentlig ikke ønsker selve jobben. Penger er i disse tilfellene motivasjonen i stedet for selve jobben og det vil oftest ikke fungere på sikt. Slike ting er viktig å avklare, og til syvende og sist bør du føle deg trygg på at dine ansatte både er de rette, og bekler de riktige rollene for dem. Veksttakten til selskapet er avhengig av dette, og dessverre er vår erfaring at organisasjoner bruker for altfor lite tid på dette som handler om mennesker. Vi kommer ikke unna det faktum at det er folk, og ikke minst de rette folka, som får veksten til å skje!
Prosess: Styrer du selskapet eller styrer selskapet deg?
Prosesser er en annen faktor som vekstvirksomheter bruker altfor lite tid på etter vår mening. Hvorfor dette er tilfelle er vanskelig å si, men manglende erfaring og kunnskap om effektive forretningsprosesser og hvorfor de er viktige for virksomheter, ser ut til å være en del av svaret. For virksomheter som skal vokse og skalere, er effektive forretningsprosesser helt sentralt.
Ofte får vi spørsmålet: Hvorfor kan vi ikke bare gjøre ting slik vi alltid har gjort det? Og når vi tillater oss å kontre med spørsmålet "Kan du forklare meg hvordan du da gjør det og hvorfor?" så varierer svaret betydelig fra person til person og har ofte en svak forklaring på hvorfor de gjør som de gjør. Mange gründere og ledere vet rett og slett ikke hvor virksomme og ikke minst lønnsomme gode prosesser kan være når du definerer, designer og implementerer dem riktig. Dette er simpelthen en viktig del av arbeidet som gir enkelheten, effektiviteten og lønnsomheten som trengs for å skalere virksomheten din. Tror du de nyansatte vil prestere raskere og bedre hvis du ikke har brukt tid på å dokumentere hvordan du vil at arbeidet deres skal gjøres?
Før du leser videre, tenk litt på følgende:
Har vi dokumentert hvordan vi ønsker at ting skal gjøres i vår virksomhet?
Har vi definert våre viktigste prosesser og hvem som er ansvarlig for disse?
Vet de ansatte hvordan de skal utføre bestemte oppgaver og hvorfor?
Når vi jobber med kunder for å definere prosesser, sørger vi for at viktige prosesser identifiseres, dokumenteres, forstås og følges av alle i organisasjonen. Det gjør bedriften din lean og skalerbar med mer ledig kapasitet enn før ettersom folk jobber mer effektivt på tvers av hele selskapet.
Data: Er selskapets beslutninger basert på antagelser, magefølelse og ego?
Vår erfaring er at mange selskaper ikke bruker dataene sine i tilstrekkelig grad og har en lang vei å gå for å jobbe datadrevent. Vårt utgangspunkt er at data og kundeinnsikt bør og må danne grunnlaget for gode diskusjoner og gode beslutninger, sammen med nyttig erfaring selskapet har gjort seg.
Hvis du investerer tid på de følgende områdene for bruk av data i din virksomhet, vil du komme i gang med en datakultur i virksomheten og få bedre resultater fordi beslutningstaking, målstyring, prioritering og diskusjon er basert på målbare data.
1. Sette kundeinnsikt i system
Operasjonalisèr kundeinnsikt ved å spørre kundene dine løpende om hva de ønsker og forventer, og hva som fungerer og ikke fungerer. Vår kjepphest er at altfor mange kunder snakker for lite med kundene sine, det gjør man først når klagen kommer og skaden har skjedd. Når man derimot setter kundeinnsikt i system og skaffer deg innsikten før kunden ringer om problemet, da ser man effekter og resultater man ikke tidligere har sett. Den enkleste måten å komme i gang på er for eksempel å ta en kundetelefon per uke hver i ledergruppen. Det koster lite, men gir mye god innsikt om hva som fungerer eller ikke. Videre bør man etablere et kundeprogram der man automatiserer tilbakemeldinger fra kunder. Dette kan være automatiserte surveys etter kundene har gjort et salg eller fått hjelp av kundeservice. På denne måten henter man inn løpende informasjon om hva kundene opplever som bra og mindre bra, og man kan gjøre noe med det. Et slikt kundeprogram er et løpende kvalitetsforbedringsprogram som er nøkkelen til økt NPS og kundelojalitet og dermed løpende resultater.
2. Målstyring – OKRs
Mål som binder selskapet sammen og sørger for at alle beveger seg i samme retning, er en kritisk suksessfaktor for ethvert selskap som ønsker å vokse. Dette henger tett sammen med ved visjonen til selskapet som vi allerede har dekket tidligere i artikkelen. Det finnes flere målstyringsmetoder i markedet, men i Performable benytter vi Objectives & Key Results - OKR. OKR er rammeverket som de mest suksessrike virksomhetene bruker i dag og det er ikke uten grunn at Google, Amazon, Spotify, Uber, Airbnb og mange mange flere bruker dette. OKR er både målstyring, ledelse og kulturutvikling på en gang. Ved å bruke Objectives og Key Results som ditt strategiske målstyringsrammeverk kan du administrere og kommunisere selskapets viktigste prioriteringer mens du legger til rette for at teamet ditt kan oppnå utrolige resultater. OKRs sikrer fokus fra kvartal til kvartal med statusinnsjekk hver uke eller hver 14. dag slik at du med sikkerhet vet at du når dine mål. Hvorfor skal ikke din virksomhet drive målstyring slik verdens fremste vekstselskaper gjør i dag?
3. Businesscase og økonomiske modeller
Det er når du har laget en regnearkmodell av virksomheten din at du virkelig har kontroll på selskapets lønnsomhet og hvilket kapitalbehov som trengs for å understøtte veksten du ser for deg. Store selskaper har controllere og analytikere som tar seg av denne jobben. For mindre selskaper, og spesielt oppstartsselskaper, kan vi ikke få understreket hvor viktig det er å ha en økonomisk modell av selskapet som viser kontantstrømmene inn og ut av virksomhet. Denne modellen er selve businesscaset for selskapet beviser for ledelse og eiere at forretningsmodellen gir det den skal. Omfanget av en slik modell er betinget av type virksomhet og hvor kapitalintensiv den er. Denne økonomiske modellen ligner på en P&L og vil fortelle deg om du har nok penger til å fortsette veksten og når du eventuelt trenger påfyll av kapital.
Gjennomføring: Har organisasjon disiplin til å gjennomføre og få ting gjort?
Gjennomføring handler om det å utføre. Gode ledere vet å sørge for at ting skjer, de vet hvordan de skal sikre fokus, ansvarlighet og disiplin i organisasjonen. Til syvende og sist er dette den mest kritiske delen for enhver voksende virksomhet og handler om at god ledelse må sikre at visjon, plan og prosess følges av alle.
Tillitsbasert ledelse
Å få alle i en organisasjon til å følge visjon, plan og prosess stiller strenge krav til ledelse. Mange virksomheter vi jobber med trenger å definere hva ledelse er for dem, hvilke lederoppgaver som gjelder og skal forvaltes av lederne, og hvilke rutiner som skal følges av lederne ukentlig.
I Performable forfekter vi tillitsbasert ledelse som utøves på ulike måter hos virksomheter avhengig av størrelse og kultur. Dette er ledelse som i all hovedsak handler om å gi medarbeidere frihet under ansvar med tydelige mål, der ledelsen viser tillit til at ansatte tar gode beslutninger og utfører arbeidet sitt på en ansvarlig måte. Når ledere stoler på sine ansatte og gir dem handlingsrom, skapes en følelse av eierskap og motivasjon som fremmer gjennomføringskraft og effektivitet. Vi bistår selskapene med å utvikle denne typen ledelse ved å trene på både økt relasjonskompetanse i team og mellom enkeltmennesker. I våre prosesser benytter vi oss av de anerkjente Wiley-verktøyene Everything DiSC og Five Behaviors, der vi er sertifiserte. Disse verktøyene gir oss innsikt i jobbrelatert atferd og teamdynamikk, og hjelper oss med å styrke kommunikasjon, samarbeid og tillit på tvers av organisasjonen. Hvorfor ønsker vi dette? Jo, fordi det øker resultater og skaper endring, som er det vi ønsker.
Ved siden av ledelse i seg selv, handler det mye om god rutine og struktur i hverdagen. I de selskaper vi jobber med er dette ofte å følge opp målstyringsrammeverket med ukentlig, månedlig og kvartalsvis oppfølging av prioriteringer og tiltak. Det er med dette veksten skal realiseres og derfor er det her vi investerer mye tid. Alle selskaper er forskjellige og har ulike tilnærminger til gjennomføring men for oss er det flere sentrale rutiner som bør etableres eller forbedres:
1. Effektiv møtefrekvens
Selskapet bør etablere en effektiv møtefrekvens for organisasjonens ledergruppe, avdelinger og team. For å ha kontroll på alt, må folk møtes for å fokusere, rapportere, løse problemer og overvåke fremdriften. Altfor mange mennesker er tilsynelatende for opptatt til å møtes, men faktum er at å bruke 30-60 minutter på samme tid hver uke eller 14. dag, er uvurderlig når du leder en voksende virksomhet. Mange vekstvirksomheter har ledere og nøkkelpersoner som er ekstremt operative, og her bør man skille ukentlige driftsmøter og mer strategiske ledermøter. For ledergruppen bør det gjøres ukentlig eller hver 14 dag og vi kaller dette en innsjekk. Ledelsen skal vite om selskapet er på vei til å nå målene som er satt for virksomheten og den ukentlige innsjekken handler om nettopp dette - å etablere en møtestruktur for ledergruppen og andre mellomledergrupper, inkl. relevante agendaer og sørge for at de skjer hver uke. Dette er avgjørende for gode resultater og må prioriteres.
2. Kvartalsvise reviews og previews
Vi forsøker å få vekstselskaper til å fokusere sin tid i 90-dager sykluser. Å definere kvartalsvise initiativer og definere hvem som er ansvarlige for hver av dem og matche dem med de klart definerte målene (OKRs), er viktig for å drive handling på en strukturert måte gjennom året. Hvert kvartal bør avsluttes med review (retrospective) der man foretar en god vurdering av hvilke man har lykkes med og ikke, samt at man setter nye for kommende kvartal.
3. Identifisèr og løs problemene
Alle selskaper har problemer og utfordringer som må løses av ledelsen. Jo tidligere du er klar over dem, og innrømmer at du har dem, jo raskere vil utvikle selskapet og vise organisasjonen at ledergruppen tar ansvar ved å korte ned listen over problemer. Det er viktig å etablere en åpen og transparent kultur der folk føler seg komfortable med å åpne opp om eventuelle problemer du har i selskapet som kan være et hinder for å lykkes med visjonen din. Du bør bygge en transparent kultur som gjør at du kan røyke ut noen av disse problemene. Som Patrick Lencioni understreker i "The Five Dysfunctions of a Team", det er en høy grad av tillit som gjør team sunne og funksjonelle. Et typisk verktøy i dette arbeidet er å etablere en liste med alle problemstillinger som kommer på bordet, og sørge for at ledergruppen bruker nok tid på å løse dem.
Formålet vårt med de fem kritiske suksessfaktorene og deres implikasjoner som beskrevet i denne artikkelen, er inspirere deg til å fokusere på de rette tingene. Det er når du omfavner disse og setter de i system at du etablerer retning, struktur og disiplin i virksomheten slik at du har de beste forutsetningene for å lykkes.
Vet du ikke helt hvor du bør starte? Ta kontakt med oss så skal vi veilede deg og få deg i gang
Trenger du bistand til å hjelpe deg å løse vekstutfordringene? Ta kontakt med en av oss